Entrades populars

dimarts, 8 d’abril del 2014

EGIPTE : TERRA VERMELLA


             "¡Oh, mare Uut !  ¡ Exten sobre meu les teves ales com estels eterns! " 
                                      Inscripció sobre el sarcòfeg de la mòmia de Tutankamon. 



La história de l'Antic Egipte , el país del Nil, situat al nord-est de l'Àfrica comença fa més de 5.000 anys . Podem iniciar aquest periode de la història amb un dels testimonis primers de l'art egipci . 




Paleta de maquillatge del rei Narmer  vista pels dos costats. Té  5000 anys  surt el rei Menes.







Va ser en temps del rei Namer fundador de la primera dinastia quI intentà unificar Egipte Alt i Baix .  

Com descriure una font d'informació històrica . Primària . 

En aquesta paleta que s'utilitzava per maquillar-se homes i dones amb la terra vermella i pols de lapislazuli ,olis, pigments que s'aplicava a tot el cos  es pot observar si fem una descripció de la imatge com el  rei agafa els cabells dels seus enemics  possiblement un asiàtic o Libi amb la ma i alça el cetre reial en senyal de domini i poder  . Els animals mitològics com el falcó, el bou, el toro, l'ibis  giren al seu voltant . La vaca representa la deesa BAT . El rei porta una corona de l'Alt Egipte i Baix. El rei Horus simbolitza el poder reial i el veiem en uns papirs . Els dos animals misteriosos representen simbòlicament un enllaç entre les dues terres del Nil .  La pedra de color negre possiblement pissarra presenta en baix- relleu de dues dimensions l'art propi dels faraons. La forma de la paleta com una ametlla i de no gaires dimensions 64 cm x 45 cm  permet entendre que és un document primari que permet una gran informació sobre la consideració que els egipcis tenien de si mateixos. Sota els peus del rei-faraó corren despullats els esclaus sotmesos com a pobles vençuts.  Cal dir que els egipcis consideraven inferiors la resta dels pobles del seu voltant i els menyspreaven als jueus o hebreus per exemple , fills de canà o cananites era considerable. De fet el racisme sempre ha estat una constant en la història dels homes i dones. 

Si busquem més informació dins la xarxa podem descobrir que la trobaren el 1898 al temple d'Horus i que actualmente està al museu del Caire (Egipte). 


Aquí tenim una seqüència molt curta de la famosa sèrie de dibuixos animats Asterix i Obelix on podem veure com Cleopatra reina d'Egipte parla sobre les meravelles de les piràmides davant l'emperador romà Juli Cesar. 




Egipte es troba en una zona d'una franja de terra estreta vermella en la major part i conreuable al llarg del riu Nil. El desert Libic a l'oest  i el desert del Sinaí i Aràbig a l'est  i les cordilleres al costat del mar roig  i al nord amb el mar mediterrani . 

Els jeroglifics egipcis van ser descoberts per Champollion amb la troballa de la pedra de la rosseta on es pugué saber com s'escribia el nom de Cleopatra. 





Amb un alfabet podem escriure el nom de cadascú o cadascuna ? Endavant .....











Bé per acabar podem veure aquest documental que ens introduirà en el pais de la terra vermella. 





Bé espero que treballem molt amb aquest tema i que tot tornant de vacances poguem veure els resultats ......  Per ampliar el treball del tema proposo que fem amulets com els que ells tenien per protegir-se dels mals averanys .... fins la tornada Alfred,Alma, Aram, Paulo, David, Lucas,Montse,Isha,Montse,Belana,Raquel,Mariona,Núria,Brian,Simón,Ruben,Joan,Quim,Xavi,Gabriela, Arnau,Maya,Albert ,.........ahhhh  m'oblidava Lluis i la Sofia .....