Clos Arqueològic
CAN MODOLELL
CAN MODOLELL
Verónica Calzado
Anna Mirón Martinez
Curs: 2n Batxillerat (social)
Assignatura : H. Art
Índex
Introducció.......................................................3
Ubicació............................................................5
Context històric...............................................7
Anàlisi...............................................................8
Conclusió........................................................11
Bibliografia....................................................11
Introducció
-Objectiu:
El treball que tenim que fer te com a objectiu principal el de conèixer i saber més sobre l’historia i monuments que és troben a prop nostre. En qual cada grup s’endinsava en el edifici que li tocava, en el nostre cas del Clos Arqueològic de Can Madolell.
En el qual vam anar a visitar-ho per tal de completar el treball, allà ens van informar de primera mà un historiador (Gonzalo Berger) especialitzat en la matèria i van poder fer fotos per tal de mostrar el que és troba d’aquest jaciments i que vam estar-hi present allà.
-Com s’ha fet:
Aquest treball és va fer en parella, ja que primerament la classe és va dividir en grups per tal de repartir els edificis, i a partir d’aquí cada grup elaborà el seu treball .
Un cop vam tenir el lloc que visitar escollit i les pautes a seguir, ens vam dirigir al Clos Arqueològic de Can Madolell, situat al nucli urbà Cabrera de Mar. Un cop a cabrera, vam anar al ajuntament per tal de demanar més informació sobre el jaciment i les direcció per arribar. Allà ens vam donar compta que és tenia que demanar cita per visitar-lo i això vam fer. Desprès de moltes trucades dient que venia, que no venia l’historiador, al final va arribar i ens va poder mostrar tot allò i fer algunes fotos de les restes a més de varies explicacions relacionat amb el jaciment.
Un cop tinguérem tota l’informació la vam reuní de manera que va donar com a resultat aquest gran treball sobre Can Modolell.
-Dificultats:
Quan vam escollir Cabrera de Mar va ser perquè pensàvem que seria el lloc més pròxim de les opcions que quedava i el de més fàcil arribada i trobada d’informació.
Però tot això va ser el que vam pensar perquè quan vam estacionar per fi a Cabrera que hi ha un tren cada hora, els bussos no hi havia plànol ni horari així que ens vam guiar d’un mapa extret d’internet. Però tot i així amb el mapa no vam saber arribar, així que l’altre opció era preguntar a la gent, la qual va respondre que mai havia escoltat res sobre aquest jaciment.
Sort que al final vam trobar una dona la qual ens va guiar a una parada que portes al centre de Cabrera, on vam baixar i preguntar al ajuntament el lloc d’aquest jaciment.
A partir d’aquí vam seguir les indicacions que ens vam donar i vam arribar, però ens vam trobar que era tancat. Llavors vam trucar a un telèfon de contacte amb la Fundació Burriac, el qual de primeres ens va dir que no hi havia ningú en aquell moment per aquella zona, però al cap de una estona ens van trucar dient que si que un historiador és dirigia cap allà. I a partir d’aquí cap altre obstacle vam tenir per tal de trobar Can Modolell, però tot i així ens va costar l’ho nostre arribar allà a dalt.
-Opinió
La nostra opinió sobre el treball te una part negativa i una positiva.
La negativa es que trobar el lloc ens a resultat una mica difícil però això ens a fet espavilar i utilitzar varis recursos per tal de trobar-l’ho, aquesta seria la part positiva a més dels coneixements après sobre aquest jaciment.
Ubicació i descripció del lloc (plànol, ruta o itinerari explicant com s’hi arriba)
Can Modolell està situat a la part nord de Cabrera de Mar. Per arribar-hi s’ha d’agafar el tren fins l’estació de Cabrera de Mar i un cop allà agafar el bus C-16 que et porta fins a l’ajuntament de Cabrera de Mar.
Un cop allà s’ha de pujar pel carrer de Pare Català tot cap amunt, després vam girar a l’esquerra al carrer de PompeuFabra i llavors a la dreta al carrer de Sant Joan. Allà mateix, en la pujada del carrer es troba Can Modolell.
Fotografies de Can Modolell
Context Històric
El Clos Arqueològic té molta historia ja que és del segle I.
El jaciment d’origen ibèric, va passar per diverses etapes constructives. S’hi van detectar uns murs d’era augustiana, així com restes de paviments d’opus signinum i unes escales que donaven a un vestíbul amb porta. A la fi del segle II i inicis del s. III d.C, hi hagué una remodelació important: es va construir un àmbit semissoterrat (el criptopòrtic). Ja en període baix imperial es van terraplenar les estructures anteriors i es van fer habitacions noves. En un moment tardonoromà o altomedieval, va emprar-se el lloc com a necròpolis. I ben a la vora, consta de que hi havia una capella dedicada a Sant Joan segle XI, actualment desapareguda.
Entre 1974 i 1984 van començar les primeres excavacions, deixant al descobert les estructures actualment visibles. S’observaren dues sitges en el talús del marge del camí, i s’hi va trobar la primera dedicada al culte de Mitra a més l’arqueologia interpreta Can Modolell com una luxosa vil·la romana, que va acollir un santuari. Acabades les excavacions arqueològiques no estava especialment protegit, fins que a mitjans de l'any 1995 es va fer una neteja i a més de ser posada una tanca de protecció.
A més, el propietari, el senyor Josep Miquel Modolell, va fer donació del terreny a la Fundació Burriac de Cabrera de Mar, que és la que actualment és propietària.
En resum de les variacions que ha sofert:
1-Una primera fase constructiva d’època d’August segons Bonamusa (1998).
2-Una fase constructiva d’època de Claudi.
3-Una remodelació de tot l’edifici, a la qual pertany la cripta que es suposa el temple de Mitra (final segle I inici III)
4-Una fase tardo-antiga, els fonaments de les parets de la qual retallen els estrats d’amortització de la fase anterior i el terraplenat.
5-Una fase medieval, amb tres enterraments de cista, i encara posterior a ells, un conjunt de 15 fosses que retallen els estrats romans, datades segle XII, així com parets del temple de St. Joan. El document més antic d’aquest poble data del 1203.
6-El darrer terraplenat que amortitza les estructures medievals es data en el segle XIV.
Anàlisi
-Documentació general
Nom: Can Modolell
Arquitecte: ?
Cronologia: S. I – II d.C.
(Entre 1974 i 1984 va ser excavat per la Secció Arqueològica del Museu Municipal de Mataró, sota la direcció de Joan Bonamusa i Rosa Isabel Garí.)
Localització: Cabrera de Mar
Estil: Ibèric
Materials utilitzats: Pedra i fang
-Anàlisi formal
Elements:
El criptopòrtic és d’una sola nau, rectangular, de proporcions modestes (34 metres quadrats). La seva raó d’existir respon al fet d’exercir la funció de pòrtic o lloc de pas, a través del qual s’accedia al recinte.
La nau encara conserva la major part del paviment, fet amb grans llambordes de granit, travades amb d’altres més petites. Aquest paviment va ser construït en sec sobre una preparació o llit sorrenc.
Les parets que flanquegen la nau , son d’estructura homogènia, ambdues d’estructura mixta d’opus africanum, fetes amb peus drets de carreus de granit i reomplert d’opus incertum amb alguns elements ceràmics de construcció, fragmentats, amb restes d’estucat o arrebossat, fins i tot en algun lloc es copsava algun petit fragment de pintura color vermell-grana. Les dues parets són de forma simètrica, a cadascuna es troben tres pilastres (base, fust i imposta, amb pedra granit del país) empotrades, les dues centrals senceres, les de la banda nord sense imposta i les de la banda sud només les bases.
En l’excavació del farciment de la nau s’han exhumat restes de sostre, de volta, però hi ha el dubte de si es tracta de restes de la coberta caiguda in situ, o si es tracta de materials continguts en el terraplenat fet amb runes d’altra procedència.
Estil
El jaciment de can Modolell va passar per diverses etapes. En un primer moment es van detectar uns murs (grans blocs de granit bastits en sec) d’era augustiana, en el canvi d’era. També es trobaren restes de paviment d’opus signinum amb decoració de rombes de tessel·les blanques i unes escales que donaven a un vestíbul amb porta.
En època Severa, a cavall de la fi del segle II i inicis del segle III dC., es dóna una important remodelació, i és quan es construeix una habitació semisoterrada, el criptopòrtic, empedrat amb grans lloses i amb els murs flanquejats de tres pilastres adossades. Havia una construcció semicircular, la qual se suposa seria el fonament d'una exedra relacionada amb la construcció desapareguda al damunt del criptopòrtic. Se sap que la sala d'aquest darrer tenia un sostre amb volta i les parets estaven cobertes de pintures.
Reconstrucció ideal d’Enric Juhé
Ja en període baix imperial, s'observa el terraplenat de les anteriors estructures, només s'aprofita un mur i es fan noves habitacions que es fan amb murs d'una tècnica menys acurada. Destaca l'aprofitament en un dels murs d'una columna o resta de mil·liari.
En un moment tardorromà o altomedieval, sense respectar les estructures anteriors, s'emprà el lloc com a necròpoli donat que s'hi trobaren tres enterraments, i a més, hi ha notícia oral que propera a la mateixa zona s'havien destruït més enterraments.
Finalment, entre els segles IX i XII s'hi ubicà un camp de sitges de les quals se’n desconeix la seva funcionalitat, que segurament no haurien estat impermeabilitzades i per tant no se sap fins quin punt podien usar-se com a sitges per a guardar excedent de cereals.
Dins del jaciment s’han trobat abundants testimonis de culte (ares, ex-vots, etc.)
-Interpretació
Contingut i significació
Hi ha un petit altar de marbre amb una inscripció dedicada al déu Kautes, que era un personatge associat al déu persa Mitra.
Funció
A Can Modolell s’hi han trobat diversos elements amb inscripcions i iconografies que plantegen la funció del jaciment, sobretot en època altoimperial: un panteó o un santuari mitraïc.
Bonamusa i els membres de la secció arqueològica de Mataró l’interpretaren com una vil•la romana, tot i obrint la possibilitat que també hi pogués haver un temple pagà. Amb les troballes successives d’elements de culte, especialment mitraic, va anar prenent cos la idea que es tractava d’un mitreu.
Conclusió i funció actual
Aquest treball ens ha suposat treballar conjuntament, això ens a fet que sigui menys pesat el treball, ja que s’hi hagués sigut individual seria molt pesat de portar. Va ser una tasca difícil de trobar el jaciment, però ens vam sortir.
Avui dia, la funció actual del jaciment tracta de ensenyar aquelles restes que queden del jaciment als visitants interesats.
Bibliografia
Webs:
-
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada