Entrades populars

diumenge, 10 de novembre del 2013

EL RELLEU TERRESTRE : COM ES FA UN MAPA FÍSIC



En primer lloc cal posar el nom sempre als mapes i el títol a la part esquerra superior 


Seguidament cal amb llàpis senyalar els noms dels elements físics : rius, mars, afluents , muntanyes, serralades, golfs, illes, penínsules, deserts, monts, oceans,pics, planes, ...però cal estar atents amb els codis : 


  • Els noms de SERRALADES i de  MUNTANYES els posem amb majúscules i negreta . Els altiplans  i les illes en minúscules. Els mars en minúscules i els OCEANS en majúscules. Les PENÍNSULES en majúscules .
  • Els tipus de relleu segons l'altimetria en colors : verd fosc  per depressions a nivell de la costa , verd clar  el primer nivell fins els 200 metres del nivell del mar, groc l'interior entre 200 i 500 metres , taronja entre 500 i 1.000 metres, de 1.000 a 2.000 metres vermell , i per sobre dels 2.000 metres el violeta .
  • Finalment pintarem el mar i oceans sempre amb colors mai amb rotuladors. I si tenim comprovat el mapa correctament ja posem els noms en bolígraf o rotulador negre ( per serralades, muntanyes, pics) blau (altiplans, deserts, penínsules, planes) . 

L'ordre és verd-groc-taronja-ocre-marró-violeta-blanc. Els mars i oceans sempre de blau però en les aigües més profundes tons més foscos i les menys profundes més clars. Els cims es marquen amb un simbol de pic . 


Observa en el mapa físic del món en quines zones hi ha més verd clar ? 

En quines zones hi ha més marró fosc ? 


Quins colors i altituds domina a la península espanyola ? 

Per no despistar-se cal començar per una zona o cantó i seguir poc a poc en una direcció. 



L'estructura de la terra té tres capes concèntriques : 

  1. escorça :  més externa i sòlida i fina (1%) 
  2. mantell : capa intermèdia i fosa (85 %) 
  3. nucli :  capa més profunda i pesada,sòlida o líquida.(14 %)



No es coneix l'interior de la terra només hem perforat fins a arribar a 15 km de profunditat. Jules Verne en el seu llibre "VIatge al fons de la terra" va imaginar com podria ser aquest interior .




En aquest documental ens parla de l'interior de la terra. Però la major part del planeta està coberta i submergida per oceans.Un  71 % està submergida sobretot es troben a l'hemisferi sud i tenim cinc oceans.
La resta sobrepasa el nivell del mar que ocupen el 29 % del mar amb els continents i les illes i tenim sis continents. 

Però l'escorça està fracturada com un puzle format per peces que són les plaques tectòniques  que no coincideixen amb els continents i es troben en moviment constant encara que no ho percebem el seu desplaçament és de 2 a 20 cm a l'any i la més ràpida és la del pacífic. 

Pangea és una explicació que els científics van donar segons la teoria de la deriva dels continents fa 200 milions d'anys. Els científics van pensar que només hi havia un sol bloc de terra en un origen que anomenaren Pangea. 






El mar original que també era únic es deia Tetis. Més tard Pangea es fracturà originant els oceans i continents que tenim actualment. 


Les formes del relleu terrestre que no és llisa són : el relleu continental , el relleu costener , i el submarí. 













  • Relleu continental : muntanyes (aillades) serralades ,cadenes i sistemes muntanyosos , serres ( agrupades) , valls , planes, altiplans, depressions.
  • Relleu costaner : costa o litoral entre terra i mar, península tros de terra envoltat d'aigua, cap , golf, badia, cales,illa,arxipèlag, platges,penya-segat(terreny rocós tallat de manera vertical, alt i escarpat  ).
  • Relleu submarí : plataforme continental, talús, plana abissal,dorsal oceànica, fosses marines amb més de 11.033 metres a l'oceà Pacífic.




L'origen del relleu el trobem en el moviment de les plaques tectòniques.Aquest desplaçament fa que unes topin amb les altres i provoquin forces intenses que origina el relleu. 


Els plecs són aquestes deformitats que hi ha en una zona de la superficie i donen lloc a les cadenes muntanyenques. 








Les falles són fractures originades perquè aquest blocs queden alçats i acaben formant muntanyes. A vegades es provoquen fissures a l'escorça per les que surt el magma de l'interior i es produeix una erupció volcànica. 


Però el relleu canvia per causes externes com l'aigua de la pluja, els rius , el mar o bé la continuïtat que desgasta algunes roques com les calcàries i crear coves. I també amb el vent que transporta les partícules que desgasten o les arrels de les plantes que trenquen roques. 

Però la principal causa externa de canvis en el relleu és l'èsser humà que modifica els seus hàbitats .