AQUESTA ÉS LA NOSTRA HISTÒRIA
Malauradament la història ens deixa glaçats moltes vegades..., amb les seves guerres i les seves conseqüències. Concretament, la història d'Europa d'aquests darres 80 anys és ben trista i el nucli d'aquesta tristesa se centra en els anys del domini nazi i en la Segona Guerra Mundial.
Els camps de concentració nazis van ser concebuts per castigar, esclavitzar i eliminar a tots els homes i dones que s'oposaven al nazisme o que eren considerats inferiors i indignes. Ben aviat aquells recintes van esdevenir camps d'extermini i prop d'onze milions de persones nens i nenes, homes i dones de totes les nacionalitats hi van morir: jueus, gitanos, maçons, Testimonis de Jehovà, discapacitats, homosexuals... Entre ells hi havia també els republicans de tots els racons de l'estat espanyol, que havien patit l'exili a causa de les seves conviccions i la seva lluita contra Franco i els militars sublevats. Hitler els titllà com a enemics i uns 10.000 acabaren deportats als camps nazis.
La bestialitat de la ideologia nacionalsocialista va acabar amb els drets més elementals de les persones, començant per la pèrdua de la seva identitat i la seva reducció a esclaus o a carn per als crematoris. Fou no tan sols un abús de poder, sinó la més gran aberració humana que ens mostra la història.
Avui en dia, encara segueixen en vida alguns dels supervivents dels camps de concentració, que intenten expressar amb paraules les atrocitats viscudes i les dels companys i companyes que perderen la vida als camps. I hem d'agrair-los que amb la seva experiència ens ajudin a saber respectar la vida, per damunt de tot, i a ser capaós de buscar alternatives als conflictes d'arreu del món, per motius polítics, econòmics o ideològics, o per simples diferències culturals.
En tot moment, hem de ser conscients del nostre passat més immediat, i els joves hem d'estar agraïts d'haver estat educats com a persones en un estat lliure i democràtic, que no s'hagués pogut construir sense el seu sacrifici i sense les seves lliçons. La visió que avui podem tenir de tot l'horror de mort i esclavatge en aquells camps ens ha de servir per valorar i defensar la llibertat i la igualtat de tots els homes i dones, i per a ser prou valents per a relacionar-nos amb els altres a través de la paraula i no a través de la força, perquè compartir la vida, compartir la Terra, supossa compartir els nostres raonaments i les nostres sentiments. Hem de ser conscients d'aquella realitat de la història, perquè serà el nostre grau de consciència allò que ens obrirà les portes vers un ús inteligent de la raó i de la justicia i allò que ajudarà a aconseguir que mai més es produeixin genocidis i matances que destrueixin la identitat humana.
El mes de maig viatjarem a Mauthausen i, allà, joves de tota Espanya retrem homenatge a totes les víctimes i aprofondirem en el nostre compromís de no perdre la memòria i de lluitar per a preservar la dignitat humana.
Moltes gràcies.
Pau Torres text
Carlos Rincón (lectura)
IES JOSEP PUIG I CADAFALCH
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada