Entrades populars

diumenge, 22 de setembre del 2013

ELEMENTS D'UN MAPA


L'Institut cartogràfic de Catalunya té mapes físics, polítics i temàtics .....que els podeu descarregar fàcilment aquí  o bé aquí 











Si observeu al costat de l'entrada al bloc teniu una sèrie d'enllaços que us poden servir per ampliar el tema sobre la Unitat 1 LA REPRESENTACIÓ DE LA TERRA. 

Els principals elements d'un mapa són : 

  • Títol 
  • Escala
  • Llegenda
  • xarxa de paral·lels i meridians
  • fletxa indicant el Nord. 
Ara mireu en els mapes de Catalunya aquest elements que hem senyalat . Els símbols dels mapes són els dibuixos, colors, línies, punts, fletxes. 

Les aigües es representen de color blau, el clima dels colors segons el tipus , les ciutats es dibuixen amb punts, ....


Una qüestió molt important en els mapes és la localització dels punts cardinals que ens la indica la Rosa dels vents. 








Els punts cardinals indiquen els lloc i els situen en l'espai. N,S,E,O. I les direcions intermèdies
nord-est NE nord-oest NO, sud-est SE, sud-oest SO i entre aquestes nord-nord-est N-NE. 

Mirant al nord l'est es correspon a la mà dreta i l'oest a l'esquerra . El nord és la part superior del mapa i la fletxa ho indica així. 

Però hi ha una certa imprecisió en els punts cardinals doncs són dades insuficients per situar-nos clarament en un lloc. 


Aleshores , com ens podem orientar ? 




  1. pel  Sol 
  2. per l'estrella Polar la resta d'estrelles es mouen cada 30 minuts.
  3. per la neu 
  4. per molsa
  5. els formiguers 


I la brúixola pot ser un bon instrument gràcies a la seva agulla imantada . 






Els azimuts ens marquen els punts amb més precisió. Per això dividim l'esfera en 360 graus i per exemple la posició 200 ens quedarà a sud -oest . Normalment la part vermella de la brúixola assenyala el nord i té una pintura més fluorescent per la nit.

El nord magnètic no és el nord geogràfic però s'apropen basant un a l'altre. 

HI ha dos tipus de brúixoles : la militar i la silva


Punts de sortida i posta del Sol

Sempre ens han dit que el Sol surt per l’Est i es posa per l’Oest. Tanmateix resulta que no és EXACTAMENT veritat, sinó que només ho fa pel punt exacte dos dies a l’any, en els equinoccis (21 de març i 23 de setembre) i només si ens trobem en terreny pla. La resta de l'any, o bé si estem envoltats de cadenes muntanyoses, la referència és només aproximada.





ORIENTACIÓ A PARTIR DELS ESTELS


L’estel polar
Encara que sembla que estiguin quietes, totes les estrelles es mouen lentament pel firmament a mesura que avança la nit. Només una estrella resta fixa en un punt sense moure's: l'Estel Polar, que assenyala directament cap al nord geogràfic.
Durant segles, els navegants van fer servir aquest estel per orientar-se.
Per localitzar-la, busqueu la constel·lació de l’Óssa Major ("El Carro"). Les dues estrelles de l'extrem de la "cullera" assenyalen gairebé exactament cap a l'Estel Polar, que es troba a una distància quatre vegades superior a la que separa ambdues.
La Polar no és una estrella molt brillant (només és de segona magnitud) però és fàcil de reconèixer perquè al voltant seu no hi ha altres estels brillants que ens puguin confondre.
Quan, per qualsevol motiu, l’Óssa Major no és visible, podeu trobar l'Estel Polar a partir de Cassiopea. La bisectriu de qualsevol dels dos angles que formen la W apunta aproximadament cap a la Polar.




La Lluna
La lluna pot proporcionar també una aproximació dels punts cardinals. Quan està en fase creixent, el cantó il·luminat assenyala sempre cap a l'Oest i quan està en fase minvant (o decreixent), el cantó il·luminat assenyala cap a l'Est.
Si tens dubtes per saber quan està d'una o altra manera, pensa que “la Lluna és una mentidera: està en fase Creixent quant té forma de D, i en fase Decreixent quan té forma de C”.

Molsa en el tronc d’un arbre

La molsa creixerà en les zones més ombrívoles i humides d’un tronc (normalment cap al Nord).

Anells de creixement d’arbres
En les soques d’arbres tallats, els anells de creixement solen estar més junts i atapeïts cap al cantó que li tocava menys el Sol (normalment cap al Nord).

Esglésies i ermites
Les esglésies i ermites cristianes es construeixen normalment de manera que la zona on va l’altar quedi assenyalant cap al lloc on surt el Sol (cap a l’Est).

Penells (“veletas”) per assenyalar la direcció del vent
Molts d’aquests penells, que podeu trobar a les teulades de cases i masies, tenen punts cardinals.

Rellotges de Sol
Tot i que n’hi ha de diferents tipus, el model més comú té el gnòmon orientat cap al Sud.